top of page
Search

Ελληνικός frappè: Η αρχή



Τώρα που οδεύουμε όλο και περισσότερο προς το καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα αγαπημένο ελληνικό ρόφημα, το φραπέ από το γαλλικό frappé που σημαίνει χτυπημένος.

Η ιδέα του φραπέ γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της 22ης Διεθνούς Έκθεσης όταν ο Δημήτρης Βακόνδιος που ήταν υπάλληλος στο περίπτερο της Nestlé ήθελε να φτιάξει τον ζεστό του καφέ, αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν είχε αρκετό ζεστό νερό, οπότε σκέφτηκε να αυτοσχεδιάσει και έβαλε δύο κουταλιές Nescafé σε ένα shaker, πρόσθεσε κρύο νερό, το κούνησε καλά και το πρώτο φραπέ είχε δημιουργηθεί.

Από τότε το φραπέ μπήκε σε όλα τα μενού σε όλες τις καφετέριες Ελλάδας και προς τη δεκαετία του 1990 ταξίδεψε και στην Κύπρο, με τα χρόνια όμως έπεσε η ζήτηση του φραπέ από την ελληνική νεολαία στις καφετέριες με την εμφάνιση καινούργιων κρύων ροφημάτων όπως το Freddo espresso, Ice Latte κτλ.

Κάθε καλοκαίρι όμως η ζήτηση του φραπέ αυξάνεται από τους τουρίστες που θέλουν να δοκιμάσουν τον τοπικό κρύο ελληνικό καφέ και μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για αυτό το καταπληκτικό παγωμένο ρόφημα.

Το φραπέ αποτελεί σύμβολο χαλαρότητας και του ελληνικού τρόπου ζωής.

Κάθε σπίτι έχει στα ντουλάπια του τουλάχιστον ένα κουτί Nescafé και αυτό δείχνει την αγάπη που έχει ο κόσμος προς τον καφέ.

93 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page